Passar till fisk, skaldjur och pasta.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 schalottenlök
- 30 g smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 2 dl vitt vin, torrt och helst ej ekfatslagrat
- 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar
- 2 msk hackad gräslök (valfritt)
Gör så här:
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en kastrull.
- När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
- Om du vill kan du reducera såsen ytterligare 10-20 minuter för en mer karamellig och koncentrerad smak.
- Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
- Garnera gärna vitvinssåsen med hackad gräslök.