Grönkål och liknande bladkålsorter kan tillredas på många olika sätt. Här beskriver jag hur de kan tillredas med vitlök på brasilianskt vis respektive hur man brukar göra i amerikanska Södern med mer hetta. I USA används en bladkålsort som heter collard, medan troligen en annan sort används i Brasilien. I Europa är det lättare att få tag på grönkål och svartkål, och båda går lika bra att använda med främsta skillnaden att de i regel
är lite spädare.
Att steka grönkål med vitlök är vanligt i Brasilien där den lilla rätten går under namnen couve refogada, couve à mineira och couve salteada. Det är ett standardtillbehör till grytan feijoada.
Ingredienser (3-4 portioner):
- 100 g grönkål
- 2-4 st vitlöksklyftor efter smak
- 1 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skölj kålen. Skär bort den grova stjälken och strimla bladen fint.
- Om bladen är tillräckligt platta är en bra teknik för att strimla kålen att lägga ihop flera blad, rulla ihop dem som en cigarr och sedan skära strimlor med ca 3-4 mm bredd.
- Krossa vitlöken med kniven och skala den.
- Hetta upp en stekpanna till låg medelvärme. Häll i olivoljan och vitlöken. Rör om i pannan i 1 minut så att vitlöken får ge smak åt oljan.
- Lägg kålen i stekpannan. Salta och peppra.
- Stek tills kålen mjuknar. Kan behöva stekas ganska länge. Var noga med att röra om så att kålen inte bränns, för då får den en besk smak.
- Ta bort vitlöken efter stektiden. Beska kan balanseras med en liten nypa socker eller lite syra.
- Serveras varm.
Varianter och när du ska laga mycket:
- Man kan också (förutsatt ovanstående mängder) variera smaken genom att tillsätta ½ finhackad lök som steks några minuter i oljan innan vitlöken tillsätts. Man kan även tillsätta 50 g tärnat bacon som också steks några minuter innan vitlök tillsätts.
- Det går utmärkt att byta oljan mot en rejäl klick smör som man bryner i stekpannan innan kålen tillsätts. Då får kålen en nötigare smak.
- Om du ska steka stora mängder grönkål måste du steka i omgångar. Tillsätt mer olivolja för varje omgång. Låt vitlöksklyftorna stekas med under hela tiden. Det är viktigt att det är hela/krossade vitlöksklyftor för att inte små vitlöksbitar ska brännas och ge besk smak åt kålen.
- Med några små ändringar får man en snabbvariant av s.k. collard greens som är ett vanligt tillbehör, eller en rätt i sig, i amerikanska Södern. Byt ut pepparn mot 1 tsk chiliflakes eller motsvarande, och tillsätt 1 msk citronsaft eller ½ msk ättiksprit efter stekningen och rör om. Smaka av med svartpeppar och salt. Mer traditionell tillagning av collard greens innefattar långkokning i buljong, gärna tillsammans med fläsklägg.