Vita bönor med tomatsås passar till salt/fet mat, t.ex. engelsk frukost, men också till kött, grönsaker, toast/rostbröd. Det passar även som grönsakstillbehör på en buffé, som röra till grillat eller som tapas.
Ingredienser (8 bufféportioner):
- 4 burkar kokta vita bönor á 400 g (eller halva mängden torkade bönor som blötläggs 8 timmar, kokas mjuka och sedan hälls av)
- 1 sats tomatsås, grundrecept (se separat recept här)
- 1 gul lök, hackad (valfritt, men rekommenderas)
- 1 tsk mejram, torkad
- 1 tsk timjan, torkad
- 1 krm svartpeppar
- Variationsförslag:
- Kryddorna kan bytas ut efter behag.
- Ev. 2 krm spiskummin, mald
- Ev. chili (välj sort och mängd efter önskad hetta)
Gör så här:
- Låt bönorna rinna av och skölj dem väl. Ställ åt sidan.
- Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt tomatpuré, lök och ev. chili och fräs en stund.
- Tillsätt vitlöksklyftorna samt lagerbladen. Fräs i ca 1 min på medelvärme.
- Tillsätt övriga ingredienser (förutom bönorna) och låt sjuda upp till ca 1 timme.
- Lägg i bönorna, koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Låt koka ihop under 2-3 minuter, späd med lite vatten om det blir för tjockt.