Vinägrett görs genom att blanda en olja med en mild syra som vinäger eller citronsaft. Blandningen kan förstärkas med salt, örter och/eller kryddor. Den används oftast som salladsdressing, men kan även användas som marinad (lämplig för kyckling).
Ingredienser (1 dl):
- 1 dl olja (oliv-, raps-, majs-, druvkärne- eller solrosolja)
- 1/3 av oljan kan bytas ut mot vatten.
- 2 msk vinäger (rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- eller hallonvinäger)
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- Valfritt:
- ½ tsk dijonsenap (eller 1 krm senapspulver)
- ½ vitlöksklyfta, pressad eller fint riven
- ½ msk örtkryddor, finhackade (t.ex. basilika, dragon)
- Citronjuice (smaka av med)
Gör så här:
- Hacka eventuella färska örter mycket fint, eller smula dem med fingrarna och pressa vitlök om detta önskas.
- Om senap ingår, blanda den först med kryddor och vinäger.
- Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en flaska eller i en burk med lock.