Varm sås som passar till fisk och skaldjur. Kan serveras som den är eller hällas över fisken och gratinera i ugn (se separat recept).
Ingredienser (X portioner som den är; 3-4 portioner till ugnsgratinerad fisk):
- 1 dl vatten
- 1 tärning fiskbuljong
- 1½ dl grädde
- 1½ msk ljus maizenaredning (eller motsvarande toppredning)
- 1 msk crème fraiche
- 1 msk citronsaft
- 1½ msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
- ½ krm salt
Gör så här:
- Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Rör i maizenaredning (eller motsvarande toppredning) och crème fraiche. Koka upp (och koka 5-10 minuter vid toppredning med mjöl).
- Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och salt.
- Dillsåsen är klar att användas som varm sås till fisk.