Vaniljsås kan serveras till en mängd olika desserter och bakverk. Såsen är speciellt god till söta pajer. Såsen kan serveras varm när den är nygjord eller kall. Såsen kan dock inte värmas upp efter den blivit kyld.
Vaniljgrädde (vaniljvisp) – vispgrädde med vaniljsmak
Ett snabbt, enkelt och gott substitut till riktig vaniljsås eller vaniljglass.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa grädden.
- Blanda ner socker och vanilj.
Enkel vaniljsås
Ingredienser (4 portioner):
- 1 ägg
- 2 msk socker
- 2 tsk potatismjöl
- 4 dl mjölk (3 % fett) eller grädde (eller lite av varje)
- 1-2 msk vaniljsocker
- Ev. vispad grädde
Gör så här:
- Blanda ägg, socker potatismjöl och mjölk och/eller grädde i en kastrull.
- Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat. Vispa hela tiden.
- Såsen ska inte koka för då stelnar ägget och såsen skär sig.
- Häll upp den tjocknade såsen i ett serveringskärl. Vispa i den då och då medan den svalnar.
- När den har svalnat, smaksätt med vaniljsockret.
- Blanda ev. med vispad grädde strax före serveringen.
Äkta vaniljsås
Ingredienser (4-6 portioner):
- 1 vaniljstång
- 3 dl grädde (eller 1 dl grädde + 2 dl mjölk med 3 % fett)
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 tsk potatismjöl
- 1 1/2-2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Skär vaniljstången på längden.
- Koka upp grädden/gräddblandningen tillsammans med vaniljstången.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 minuter så att grädden tar smak av vaniljen. Ta därefter upp vaniljstången.
- Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Häll ner det i resten av vaniljgrädden.
- Sjud på svag värme under vispning tills såsen tjocknat.
- Vispa grädden och blanda med den avsvalnade såsen.
Mer lättlagad äkta vaniljsås
Ingredienser (4-6 portioner):
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 0,5-1 msk majsstärkelse (om man vill ha en tjockare sås, kan uteslutas)
Gör så här:
- Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en värmetålig bunke.
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner äggblandningen. Blanda väl.
- Ta tillbaka kastrullen på plattan och vispa på låg värme tills såsen tjocknar (den ska inte börja koka).
- Häll över i en skål, servera varm eller låt svalna i kylskåp innan servering.