Våfflor är ett gott mellanmål, en efterrätt eller fika. För att göra våfflor behöver du ett våffeljärn. Numera är det vanligast att dessa är fristående apparater med egen strömförsörjning. Förr användes gjutjärnsformar som värdes på spis eller över eld. Hetta upp våffeljärnet ordentligt och smörj med smör, så lossnar våfflorna lättare. Våffelsmeten kan göras ett par timmar i förväg – späd med lite mer mjölk om den blir för tjock.
Våfflor kan göras med resp. utan ägg:
- Vardagsvåffla – en ”matig” våffla som innehåller ägg.
- Frasvåffla – en spröd och frasig våffla utan ägg.
Ingredienser (4 portioner):
- 100 g smör
- 3½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 st ägg (eller hoppa över dem om du vill ha frasvåfflor)
- 4 dl mjölk
- 2 krm salt
Gör så här:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
- Tillsätt ägg, mjölk och salt. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda.
- Hetta upp våffeljärnet. Pensla med smör före första laggen och smöra mer vid behov.
- Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.
- Serveras med tillbehör som socker, kanel, grädde och sylt.