En god rätt på buffé eller som tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Man kan göra på nästan samma sätt på grillen, antingen att tomaterna läggs direkt på grillgaller eller i ett öppet foliepaket som läggs på grillen.
Ingredienser (4 bufféportioner):
- 2 bifftomater (räkna en medelstor vanlig tomat per portion, dvs. två halvor per portion)
- Det går såklart även utmärkt med andra tomater.
- 4 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- Torkade örter, t.ex.
- ½ tsk torkad dragon
- 2 krm torkad timjan
- 1 krm torkad rosmarin
- Valfritt:
- Man kan också ovanpå eller runtom tomaterna ta med finhackad eller klyftad schalottenlök, rödlök, gul lök eller silverlök samt hackad eller skivad vitlök.
- Man kan strö över lite ströbröd ovanpå tomaterna före bakning.
- Man kan garnera med färska örter efter bakning (om man lägger på dem från början riskerar de att brännas).
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och dela tomaterna i halvor.
- Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
- Strö över salt, peppar samt dragon, timjan och rosmarin.
- Baka tomaterna i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen (ca 25 minuter för hela kvisttomater).
- Ta ut. Garnera ev. genom att ringla över lite balsamvinäger eller rödvinsvinäger, någon nypa flingsalt, nymalen svartpeppar och/eller hackade färska eller torkade örter som persilja, basilika, oregano eller dragon.
- Servera helst varm. Den är även god när den har svalnat, vilket man får förvänta sig på en buffé.