Toscasmet (grundrecept och förslag på användning)

Toscasmet är en knaprig knäckglasyr med kolasmak som används till kakor och bakverk. Den mest självklara användningen är till toscakaka, där smeten/glasyren breds ovanpå en redan gräddad sockerkaka som får gräddas en stund till i ugnen.

Användningsförslag:

  • Toscakaka – kan varieras med olika fyllningar (se recept här).
  • Toscarutor – småkakor med toscamet på sockerkaksbotten (se recept här) eller mördegsbotten (se recept här).
  • Bullar – bred före gräddning på bullar bakade enligt valfritt recept.
  • Muffins – kan varieras med olika fyllningar precis som en toscakaka.
  • Äpplen, päron eller ananas – bred toscasmeten på färska eller konserverade skalade frukter före gräddning (se recept här), och servera ljummet med vaniljglass.
  • Paj – gör som en vanlig smulpaj (se recept här) men byt ut smuldegen mot 1 sats toscasmet.
  • Toscaflarn (mandelflarn) – smeten klickas ut på bakplåtspapper och gräddas till flarn (se recept här).

Grundrecept

Ingredienser (räcker till t.ex. 1 toscakaka med ca 24 cm diameter):

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • (50-)100 g mandelspån, flagad mandel eller grovt hackad skalad mandel
    • Man kan prova att byta ut allt eller en del av mandeln mot andra nötter som hasselnötter, pekannötter, pistagenötter eller valnötter.

Gör så här:

  1. Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
  2. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
  3. Bred ut glasyren, antingen ovanpå ett bakverk eller som flarn direkt på ett bakplåtspapper.
    • Toscakaka, toscarutor på sockerkaks- eller mördegsbotten, muffins: grädda lätt tills kakan precis har stannat, sedan bred på toscasmeten före ytterligare gräddning.
    • Bullar, pajer, päron, äpplen, ananas: fördela toscasmeten före gräddning.
  4. Grädda i mitten eller övre delen av ugnen på 175C ca 15-20 min tills täcket har fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna. När toscatäcket har svalnat är det knäckigt.