Mycket enkel salsa (ej grundrecept)
Snabbvariant på salsa med små tomater.
Gör så här:
Skär tomaterna i kvartar och lägg dem i en skål.
Strö över salt, peppar, socker och vitlökspulver.
Tillsätt en skvätt olivolja och rör om.
Grundrecept på salsa
Grundrecept på salsa som kan varieras på många sätt.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 st tomater
- ½ rödlök
- 1 msk olivolja
- 1/2 tsk socker
- Svartpeppar
- Salt
- Lime eller balsamvinäger (eller annan syra)
Tillvägagångssätt:
- Gröp ur och hacka tomaterna och lägg i en skål.
- Finhacka en halv rödlök och tillsätt detta i skålen.
- Tillsätt 1 msk olivolja.
- Tillsätt ungefär 3 krm salt och strö över lite svartpeppar till att börja med.
- Rör om.
- Smaka av med salt (sälta), svartpeppar (hetta) och lime eller balsamico (syra).
Bruschetta
Om du vill ha en mer italiensk touch kan du ha i hackad vitlök och färsk basilika. Om du tar denna italienska variant och lägger på bröd som penslats med olivolja och rostats i ugn så har du en bruschetta – en klassisk italiensk antipasto. Som alltid är det bra om röran får vila en stund innan den serveras.
Ingredienser (utöver grundreceptet):
- 1 st baguette
- 2 vitlöksklyftor (stora)
- 1 dl färsk basilika
Gör så här (ugnsrostat bröd):
- Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Skär baguetten i skivor som är cirka 1.5 cm.
- Sprid ut brödskivorna på plåten och pensla på ett lager med olivolja.
- Sätt in plåten med brödskivorna i ugnen och låt rostas i cirka 5-10 minuter tills de får en gyllene färg.
Pico de gallo
Pico de gallo betyder ”tuppens näbb”. Det är Mexikos nationalsås eftersom den består av rött, vitt och grönt.
- 5 tomater
- 1 st grön serrano (kan ersättas med jalapeño eller grön habanero)
- 1 gul lök (eller röd lök)
- 2 msk limesaft (1/2 lime)
- 1 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 msk hackad koriander
Gör så här:
- Gröp ur och hacka tomaterna. Finhacka jalapeño och lök.
- Blanda lime, salt, tomaterna, löken, chilin, oljan och koriander i en bunke.
- Smaka av med koriander, salt och vitpeppar.
- Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.