Koka sylt är enkelt – men man kan krångla till det; se ett förenklat recept längst ner i artikeln.
Sylt används som tillbehör till frukostflingor, gröt och desserter, men också som smörgåspålägg. Särskilt lingonsylt är mycket populärt som tillbehör till allehanda husmanskost. Andra syrliga bär som tranbär passar särskilt bra till viltkött.
Bär, vikt per liter | Bär, volym per kg | Vatten, per kg bär | Socker, g/kg bär | Socker, dl/L bär | Socker, dl/kg bär | Koktid3, minuter | |
Blöta bär1 | 500 g | 2 liter | 0 dl | 500 | 2,5 | 5,0 | 15 (5-20) |
Fasta bär2 | 600 g | 1,7 liter | 2 dl | 600 | 3,5 | 6,5 | 15 (5-20) |
1 Blöta bär (färska lätt omogna ”skallösa” bär) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysenbär, åkerbär, hjortron, blåhallon).
2 Fasta bär (färska lätt omogna bär med ”skal”) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär och körsbär).
3 Avser vanligt socker; syltsocker har kort tillagningstid 3-5 minuter.
Ingredienser:
- Bär: Rensa bären. Skölj bären i balja med vatten, plocka bort skräp och fula bär. Väg bären som utgångspunkt för att med ledning av tabellen beräkna hur mycket som behövs av övriga ingredienser.
- Socker: Välj socker och väg upp rätt mängd. Vanligt socker fungerar som regel bra utan tillsats av förtjockningsmedel, särskilt om bären är lätt omogna (pektinrika). För mogna bär kan syltsocker användas.
- Smaksättare (valfritt): Sylten kan smaksättas med vanilj, kanel, kardemumma, timjan, stjärnanis eller på annat sätt enligt eget önskemål. Lite citronjuice och skal piggar upp en annars väl söt sylt och förbättrar dessutom hållbarheten.
- Tillsatser: Ta ställning till om sylten behöver tillsatser som pektin, natriumbensoat och askorbinsyra. Väg upp dessa i rätt mängd.
Gör så här:
- Varva bär och socker i en kastrull. Tillsätt eventuella smaksättare, samt vatten till fasta bär. Låt bären helst stå en timme eller mer för att ”safta sig”.
- Ställ på plattan och värm upp långsamt. Låt sedan småkoka på låg värme. Rör inte om utan rucka på grytan några gånger. (Vissa kokar först bären en stund och tillsätter sockret efter ett tag.)
- Blandar man blöta bär med fasta, t.ex. drottningsylt (blåbär och hallon), kokar man först de fasta med lite vatten en stund och tillsätter sedan de blöta bären.
- Ta bort med hålslev skum som bildas på ytan under kokningen. Skum kan ge upphov till jäsning.
- Koktid 10-15 minuter. Med syltsocker 3-5 minuter.
- Tillsatser tillsätts när sylten kokats klar. Rörs ihop med lite av sylten och tillsätts. Kan också blandas med lite socker och tillsättas.
- Burkar skall vara väl rengjorda, helst doppade i kokande vatten. Hygien är avgörande för lång hållbarhet. Fyll varm sylt i burkarna upp till burkkanten. Sätt på lock. Burkar med skruvlock vänds uppochner, då fäster locket tätt och säkert. Låt kallna.
- Förvara sylten på sval och mörk plats, gärna i kylskåp.
Snabblagad sylt – hallonsylt, jordgubbssylt mm.
Det här är ingen fuskvariant, utan det är precis så här man kokar en liten mängd sylt.
Ingredienser:
- ½ liter (250 g) bär, frysta eller färska (t.ex. hallon, jordgubbar eller andra s.k. blöta bär; extra vatten och socker behöver tillsättas enligt ovan om man använder s.k. fasta bär)
- 125 g strösocker
- 1 msk smör (minskar skummet, men man kan utesluta smöret och skumma av istället)
Gör så här:
- Koka upp bär och socker med en liten skvätt vatten. Rör hela tiden.
- När det puttrar, sänk värmen till ganska låg och tillsätt smöret.
- Koka i ytterligare 8-10 minuter under omrörning.
- Sterilisera under tiden en glasburk och dess lock i kokande vatten. Lyft upp burken med en ren pincett eller något annat lämpligt redskap och ställ den på bänken.
- När sylten börjar bli glansig och tjock, lägg upp en klick på en tallrik och undersök konsistens och smak.
- Häll sylten i glasburken och sätt på locket. Om den blir lite för tjock när den stelnar, koka upp den igen med en liten skvätt vatten tillsatt och häll på burken igen.