Ingredienser (4 portioner):
- 150 g torr svamp (t.ex. fjällskivling) eller 300 g blöt svamp (t.ex. kantareller, champinjoner)
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- En del av grädden kan ersättas med annan vätska, t.ex. mjölk eller vitt vin.
- Tänk på att du kan behöva använda mer vetemjöl om du använder tunnare vätska än grädde.
- Salt och peppar
- 1 msk persilja, hackad
- 120 g prosciutto
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Skär prosciutton i små bitar. Hacka persiljan.
- Stek svampen på hög värme i ca 5 min. Börja stek i torr panna. Tillsätt smör när svampen inte krymper mer. Torra svampar (sådana som inte behöver förvällas) kan stekas kortare.
- Lägg ned lök och vitlök i stekpannan och sänk värmen till medelhög. Låt fräsa ca 1 min.
- Strö mjöl över stekpannans innehåll och rör runt medan detta fräses ytterligare 1 minut.
- Tillsätt salt och peppar. Späd med vätskan lite i taget under omrörning.
- Låt sjuda 5-10 minuter. Sjud längre om du vill ha den tjockare (reducera). Späd med mer grädde, mjölk eller en skvätt vatten om den har blivit för tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Pasta: Koka pastan så att den är färdigkokt och avrunnen när svampsåsen/-stuvningen är klar.
- Sås/pasta: montera såsen med en smörklick som rörs ned lite åt gången (såsen får bara sjuda då, ej koka).
- Rör ner persilja, prosciutto och kokt pasta.
- Servera!