Ett grundrecept som kan innehålla flera olika grönsaker. Kan göras på zucchini, morot, en blandning av dessa två eller med flera andra grönsaker enligt nedan.
Ingredienser (8-10 biffar av normalstorlek, ca 1 dl smet/biff):
- 200 g ost, riven
- Grönsaker (välj ett alternativ):
- 300 g zucchini och/eller morötter, rivna
- Upp till 1/3 av zucchinin kan ersättas med samma vikt förvällda och finstrimlade blad av spenat, grönkål eller liknande bladgrönsaker.
- Upp till hälften av morötterna kan ersättas med samma vikt riven rödbeta, palsternacka eller potatis (efter smak kan den vara rå, delvis kokt eller mikrad; man kan picka hål på potatisen, mikra den ca 5 minuter, dela och gröpa ur för att snabbt få den mjukare).
- 400 g blomkål eller broccoli, finhackad
- 400 g vitkål, fint strimlad
- Man kan därutöver ersätta upp till 1/4 av grönsaksvikten med i stort sett vilka grönsaker som helst i små mängder, antingen rivna, finhackade, finstrimlade eller mosade.
- 300 g zucchini och/eller morötter, rivna
- 2 ägg
- 1(-2) dl ströbröd
- Börja med 1 dl. Tillsätt upp till 1 dl ströbröd ytterligare om smeten är för lös efter att den har vilat.
- Ev. 1 msk potatismjöl eller vetemjöl (ger torrare och fastare biffar med risk att det blir för torrt)
- 1 gul lök, hackad
- Ev. 1-2 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2-1 tsk salt
- 1 krm peppar
- Ev. valfria kryddor, förslagsvis något av följande alternativ:
- Färska örter: 1-2 msk hackad färsk persilja, basilika och eller gräslök
- Kryddblandning: 1½ krm gurkmeja, 1 tsk curry, 1 tsk paprikapulver
Gör så här:
- Zucchini:
- Skölj zucchinin och riv upp den grovt på en tallrik.
- Strö över salt och låt det stå 5-10 minuter.
- Broccoli:
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och tillsätt broccolin/blomkålen.
- Låt koka i några minuter tills den blir lite mjuk (den ska inte vara för mjuk).
- Häll av vattnet ordentligt och finhacka eller mosa med en potatispress (det ska bli små bitar, inte en puré).
- Lägg i en bunke.
- Vitkål:
- Strimla vitkålen tunt (gärna på mandolin) och koka den i vatten i ca 8 minuter.
- Låt kålen rinna av i durkslag och pressa ur så mycket som möjligt av vattnet.
- Morot, palsternacka eller rödbetor:
- Riv grovt.
- Bladgrönsaker:
- Finstrimla färska eller tinade och urvattnade bladgrönsaker.
- Riv ner osten i en bunke.
- Krama ur vätskan ur grönsakerna ordentligt (det behöver man göra för kokta grönsaker och för grönsaker med stor andel vätska från början, t.ex. zucchini; men det blir lite bättre om man gör det även för andra grönsaker).
- Blanda ned grönsakerna i bunken med osten.
- Knäck äggen i bunken. Blanda ner lök, ströbröd och ev. övriga ingredienser. Smaka av med peppar och salt.
- Låt smeten stå ca 15 minuter. Tillsätt upp till 1 dl ströbröd ytterligare om smeten är för lös.
- Forma till biffar och stek dem klara i lite smör i en het stekpanna.