Gott tillbehör till både kött, kyckling och fisk.
Ingredienser (4 portioner):
- 0,8-1 kg fast potatis
- Smör
- ½ dl ströbröd
- Salt
- Några kvistar persilja, hackad (kan uteslutas)
Gör så här:
- Skala och koka potatisen.
- Använd potatis som har förvarats något dygn i kylskåp, eller var noga med att inte koka potatisen helt igenom. Om man gör det kan den bli för lös och smula sönder när man steker den.
- För bästa resultat (inte obligatoriskt), lägg potatisen i en sil och skaka för att ”ruffa till” ytan.
- Låt potatisen svalna och skär den sedan i ca 1 cm tjocka skivor.
- Stek potatisen i smör. All potatis (till 4 portioner) kan stekas samtidigt i en vanlig stor stekpanna. Tillsätt mer smör under stekningen vid behov.
- När potatisen är brynt runtom och nästan färdig, tillsätt ströbröd och rör om. Låt steka lite till.
- Smaka på potatisen och tillsätt salt (och peppar) efter smak.
- Lägg upp potatisen och garnera med persiljan.