Hälls eller ringlas över bakverk, alternativt doppas bakverk i glasyren. Man kan därefter strö över eller åter igen doppa bakverket i t.ex. strössel, kokos eller hackade nötter.
Glasyr förväxlas ofta med kristyr som är en fastare variant.
Ingredienser:
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk vatten
- 1 krm citronsaft eller ättika (kan uteslutas)
- Smaksättning:
- Vaniljglasyr: 1 tsk vaniljsocker
- Chokladglasyr: 1 msk kakao + 50 g smält smör [mina höftade mängder; justera senare vid behov]
- Mintglasyr: några droppar pepparmintarom
- Citrusglasyr: finrivet skal av citron, lime eller apelsin.
Gör så här:
- Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn glasyr.
- Späd med vatten för en lösare glasyr.
- Tillsätt florsocker för en fastare glasyr.
- Sockerglasyren är klar att använda. Tänk på att kakor och bakverk helst ska ha svalnat före applicering. Låt glasyren stelna i 30 minuter.
- Om den inte ska användas direkt:
- Förvara övertäckt så den inte torkar.
- Rör ihop igen precis innan användning.