Snittar

Snittar kan göras med en massa olika ingredienser och smaksättningar. De kan ätas som aptitretare, en bufférätt, eller matsäck på utflykten. Snittar bör göras i förväg för att hålla ihop så bra som möjligt – ser fräschare och mer elegant ut. Tänk på att fyllningens ingredienser behöver vara ganska tunna för att rullen ska kunna rullas ihop jämnt.

Ingredienser:

  • Tunnbröd
  • Bredbar fyllning, olika varianter:
    • Krämig fyllning – crème fraiche, färskost, majonnäs eller liknande som bas + valfri smaksättning
    • Tapenade
    • Örtsmör
  • Ev. ost, skivad (en eller flera sorter)
  • Ev. korv, tunt skivad (en eller flera sorter)
  • Ev. skinka eller annat kött, tunt skivat
  • Ev. salladsblad eller någon annan bladgrönsak

Gör så här:

  1. Blanda ihop en god bredbar fyllning. Förbered också övriga ingredienser så att de kan läggas på.
  2. Lägg tunnbrödet plant. Bred ut den bredbara fyllningen över hela tunnbrödet nästan till kanten. Bred inte för tjockt, för då kommer fyllningen att spillas ut när rullen rullas ihop.
  3. Lägg övrig fyllning lager på lager längs ena kanten av tunnbrödet. Rulla ihop tunnbrödet stramt från kanten med fyllningen.
  4. Rulla in rullen i åtsittande plastfolie och ställ svalt.
  5. Precis före servering, skär rullarna i ”snittar” (tjocka skivor). Denna metod där man kyler rullarna innan de delas gör att snittarna håller ihop bättre.