Ingredienser (4 portioner):
- Ca 300 g räkor med skal (eller ca 200 g skalade kräftstjärtar, för dem som inte vill äta räkor)
- 2 msk färsk dill, hackad
- ½ msk riven pepparrot (eller ca 1/4 tsk dijonsenap)
- 4 msk majonnäs
- 2 msk crème fraiche
- Ev. ½ rödlök, finhackad
- Ev. en liten bunt gräslök, finskuren
Gör så här:
- Skala räkorna (eller kräftstjärtarna) och hacka dem grovt.
- När du skalar räkorna, spara den lilla delen med smöret i räkan, för det är den som enligt Leif Mannerström ger toast skagen sin goda smak.
- Blanda räkor, dill, pepparrot, majonnäs och crème fraiche.
- Servera skagenröran på kantskuret rostat bröd eller i krustader.
- Rosta helst brödet så här (istället för i brödrost): Stek brödet i rikligt med smör, vänd skivan ett par gånger tills den är riktigt frasig. Låt brödskivan rinna av på en bit hushållspapper.
- Vanliga tillbehör till en toast skagen är löjrom, dill, citron. En variant är att lägga ett salladsblad mellan brödet och röran.