Sjömansbiff (grundrecept, varianter)

Sjömansbiff är i princip nötkött, potatis och lök som får koka ihop i en buljong med öl. En fördel med rätten är att den kan lagas till en god och lite festligt rätt trots billigare, segare nötkött. En annan fördel är att den kan lagas helt utan vatten, då det blir precis lika bra (eller kanske bättre) med bara öl.

De flesta recept på sjömansbiff förordar lite segare kött, typ fransyska, ytterlår eller nötrulle. Ett problem med detta är att om man kokar potatis och så segt kött ihop så kommer potatisen vara sönderkokt när köttet blivit tillräckligt mört. För att hantera problemet kan man antingen köpa mörare kött, typ innerlår eller ryggbiff, eller helt enkelt banka ut det sega köttet något med en köttklubba (rekommenderas).

Receptet nedan är baserat på Tore Wretmans recept. Till skillnad från många andra väljer han att inte steka potatisen. Han är också ganska återhållsam med kryddorna. Leif Mannerström har däremot även mald kryddpeppar och mald kryddnejlika i sin sjömansbiff. Min mest betydande ändring av Wretmans recept är att jag har dubblat mängden vätska.

En snabbare variant av sjömansbiff är s.k. dansk sjömansbiff med nötfärsbiffar istället för skivat kött.

Ingredienser (4 portioner):

  • 600 g fransyska, ytterlår eller nötrulle (sega) eller innanlår eller ryggbiff (möra)
    • Till dansk sjömansbiff görs förslagsvis biffsmet med 600 g nötfärs, 1 krm svartpeppar och 1 tsk salt. Det går förstås bra att göra en smet enligt annat recept.
  • 50 g smör (till stekning)
  • Olja (till stekning)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar eller vitpeppar
  • 2-4 st (200-300 g) gula lökar
  • 8-10 st (ca 750 g) fasta potatisar
  • 6-8 dl buljong (eller bara vatten), blandat med öl, eller bara öl
    • Förslagsvis 33 cl ljus lager (alternativt porter), knappt 5 dl vatten och 2,5 msk koncentrerad kalvfond. Blanda allt men använd inte hela mängden om det inte behövs.
  • Ev. 1 dl vetemjöl (för panering som reder buljongen; kan uteslutas)
  • Ev. färsk persilja, hackad (till garnering)
  • Ev. färsk timjan, hackad (till garnering)

Gör så här:

  1. Putsa köttet. Skär det i 1 cm tjocka bitar. Om köttet är segt bör det även bankas ut något.
    • Om man gör dansk sjömansbiff blandas smeten till pannbiffarna på sedvanligt vis. Biffarna steks därefter och hanteras på samma sätt som köttskivorna, fast de behöver ju varken bankas eller kokas länge då de redan från början är möra.
  2. Skala potatis och lök. Skär potatisen i tjocka skivor (ca 5 mm). Skär löken i tunna skivor.
  3. Bryn löken i lite av smöret i en stekpanna. Salta lätt.
  4. Medan löken steks, krydda köttet med salt och peppar. Önskar man reda buljongen, vänd varje köttskiva i vetemjöl efter kryddning.
  5. Ta upp löken och bryn köttet i stekpannan.
  6. När köttet brynts klart, lägg ner allt kött i stekpannan. Häll i en del av vatten/buljong/öl samt tillsätt resten av kryddorna.
  7. Lägg ett lock på stekpannan och låt köttet småputtra minst 10 minuter. Dels deglacerar man stekpannan så att man lyfter upp smakerna, dels blir köttet desto mörare ju längre det kokas.
  8. Ta fram en gryta. Varva potatis, lök och kött. Underst och överst ska det vara potatis. Salta på varje lager potatis.
    • Alternativt kan ugnsform användas. Om den saknar lock, täck formen ordentligt med aluminiumfolie.
  9. Häll på så mycket vätska att nivån står i höjd med det översta lagret (men allt måste inte vara helt täckt). Det är inte säkert att all vätska behöver användas.
  10. Täck grytan med lock. Koka sakta i ugnen (175C i 40 minuter) eller på spisen 40-60 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttet mört. Akta dock för att koka för länge så att potatisen faller sönder.
    • Om man gör en dansk sjömansbiff med pannbiffar behöver allt bara kokas ca 15 minuter, så att potatisen blir mjuk.
  11. Strö gärna över hackad persilja eller timjan. Servera.
Sjömansbiffen efter montering och påhälld buljong. I detta fall enkelpanerades köttet och 8 dl vätska användes till ganska exakt den mängd potatis och kött som anges i receptet.
Samma sjömansbiff efter koktiden.