Saftsås

Saftsås är en klassisk enkel efterrättssås. Saftsås är klassiskt till risgrynsgröt och ostkaka.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 dl blandsaft (jordgubbssaft, körsbärssaft eller hallonsaft)
    • Är det en sockerfri variant behöver du förmodligen tillsätta lite strösocker så att det blir lagom sött.
  • 2 dl vatten
  • Knappt 1 msk potatismjöl
  • Ev. frysta bär (valfri mängd)

Gör så här:

  1. Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
    1. Med ännu mer stärkelse i saften får man en kräm.
    2. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen. När första bubblan syns är saftsåsen klar.
  2. Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall. Blanda ner ev. frysta bär i saftsåsen före servering.