Rotmos blir extra gott om man kokar rotfrukterna i spadet från kok av rimmat fläsklägg (eller annat fläsk, gärna med ben) eller rimmad oxbringa. Har man inte det får man hålla till godo med grönsaksbuljong.
Leif Mannerström rekommenderar att man använder bakläggar istället för framläggar, för att det sitter mer kött på dem. De är dock dyrare än framläggarna. Han finmaler också lite kryddpeppar och nejlika som han tillsätter direkt i moset. En annan variant som han gör är att bryna smöret innan han blandar det i moset.
Fläsklägg med rotmos (grundrecept)
Ingredienser (4 portioner):
- Fläskkok:
- 1 ½ kg rimmat fläsklägg med ben
- 1 morot, i två bitar
- 1 gul lök, hel
- 10 cm purjolök
- 1 bit rotselleri
- 2 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 4 hela kryddnejlikor
- Några kvistar färsk timjan
- Rotmos:
- (Fläskbuljong från fläskkoket)
- 1 kg kålrot
- 2 morötter
- 4-5 mjöliga potatisar
- Salt och vitpeppar
- 50 g smör
Gör så här:
- Fläskkok:
- Börja med att blanchera köttet:
- Lägg fläskläggen i en kastrull. Fyll på med vatten och koka upp. Låt koka ett par minuter.
- Häll av vattnet och fyll på med kallt vatten i kastrullen med fläskläggen.
- Koka upp vatten i en ny kastrull/gryta, lagom så att det kan täcka allt som ska kokas i den. Lägg ned fläskläggen, gul lök, en av morötterna (delad i två bitar), rotselleri, timjan, kryddpeppar, nejlika, lagerblad. Vänta med att salta då den rimmade fläskläggen är mycket salt i sig.
- Koka under lock ca 1 ½ timme eller längre tills köttet lossnar från benet.
- Börja med att blanchera köttet:
- Rotmos:
- Dela kålrot och morot i mindre bitar, ca 3×3 cm. Dela även potatisarna i 2-4 delar beroende på storlek. Lägg alla rotfrukterna i en kastrull. Häll på buljong så det nästan täcker. Häll helst genom en grov sil.
- Koka rotfrukterna tills de är mjuka. Häll av merparten av buljongen i ett annat kärl för att kunna späda moset till önskad konsistens senare.
- Tillsätt vitpeppar, salt och smör till rotfrukterna. Lägg även i moroten från fläskkoket. Stöt allt med en potatisstöt, alternativt kan man för ett finare mos (eller puré) passera rotfrukterna genom en passersil.
- Tillsätt buljongen lite åt gången till önskad konsistens. Tänk på att rotfrukterna också kommer att långsamt ta upp vätskan allt eftersom så att moset blir fastare.
- Smaka av med vitpeppar, buljong och ev. mer salt.
- Serveringsförslag:
- På bordet: placera både fläskläggen, med både kött och svål kvar, och rotmos bredvid varandra på ett serveringsfat som ställs på bordet för självservering. Garnera gärna med hackad persilja på fläsket.
- På tallrik: Bryt loss köttet från benet. Servera fläskköttet och rotmos med en klick senap och garnera gärna med hackad persilja på fläsket.
Oxbringa med rotmos
Lagas i princip på samma sätt som rimmad fläsklägg, med små ändringar. Rimmad oxbringa är inte lika vanlig i affärerna som rimmad fläsklägg. Köttet måste kokas länge för att bli mört.
Ingredienser (skillnader mot grundreceptet):
- 1 kg rimmad oxbringa
- 1 morot, i två delar
- 1 gul lök, hel
- 2 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
Gör så här:
- Blanchera och koka köttet precis som fläsklägg, men med kryddor och grönsaker enligt ovan. Koktiden är ungefär lika lång för 1 kg rimmad oxbringa som för en framlägg. Kontrollera med en gaffel i mitten av biten för att se om det har blivit mört.
- Gör rotmoset med buljongen från oxbringan.
- Skär det mörkokta köttet i ganska tunna skivor, ca 5-10 mm.
- Servera med senap eller pepparrotssås (se recept här). Garnera gärna med hackad persilja på köttet.
Rotmos utan kött
Lagar man rotmos utan något långkokt rimmat kött till behöver man smaksätta moset med en annan buljong, förslagsvis en grönsaksbuljong.
Ingredienser (utöver grundreceptet):
- 3 st morötter (istället för 2 st)
- 5 dl grönsaksbuljong, t.ex. 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
Gör så här:
- Koka mos enligt grundreceptet, men ersätt fläskbuljongen med grönsaksbuljong.