Risotto är en klassisk italiensk rätt. Grundrecept på en perfekt krämig risotto med tuggmotstånd. Receptet kan varieras med olika smaksättningar, t.ex. saffran till fisk och skaldjur. God som mindre middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd. Garneras med lite grönt såsom hackad persilja, salladslök eller spenat, samt med lite riven ost.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 1 liter varm kycklingbuljong
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 dl olivolja
- 3 dl torrt vitt vin (kan ersättas med mer buljong)
- 4 dl arborioris
- 2 dl parmesanost, finriven
- Ca 2 msk smör
- Salt
- Svartpeppar (finmalen)
Gör så här:
- Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull för sig.
- Därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
- Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
- Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
- Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 18-20 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost.
Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. - Smaksätt med salt och peppar.
- Rör om väl och servera omgående.
Risotto mer räkor
I detta recept ersätts grönsaksbuljongen av en fond på räkskal. Hackade räkor blandas ned tillsammans med osten och oljan som tillsätts i risotton när den tas bort från värmen. Några fina räkor sparas för garnering.
Ingredienser (4 portioner):
- 800 gram räkor med skal
- Räkfond: ca 400 gram räkskal från räkorna ovan
- 1 msk olivolja
- 1/2 morot
- 1/2 gul lök
- 2 1/2 dl vatten
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
Gör så här:
- Skala räkor och lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål. Sätt räkorna i kylen.
- Skala och finhacka gul lök och morot.
- Fräs lök, morot och räkskal i lite olivolja i en kastrull i 3-4 minuter. Häll på vatten samt grönsaksbuljongtärning och koka i 10 minuter. Sila av räkfonden och spara den till risotton.
- Hacka de flesta räkorna. Några fina räkor sparas för garnering.
- Hackade räkor blandas ned tillsammans med osten och oljan som tillsätts i risotton när den tas bort från värmen. Garnera med de fina räkorna.