Risgrynsgröt
Ingredienser (4 portioner):
- 2 dl grötris (rundkornigt ris)
- 4 dl vatten
- 1 kanelstång
- ½ tsk salt
- ca 7 – 7 1/2 dl mjölk
- Ev. socker
- Ev. 25 g smör
- Mjölk och mald kanel till servering.
Gör så här:
- Mät upp ris, vatten och salt.
- Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning.
- Tillsätt mjölken, en bit hel kanel och ev. en bit smör. Rör om och koka upp på nytt.
- Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme ca 40 minuter utan omrörning.
- Är gröten för tunn, låt den svälla ytterligare. Är den för tjock, späd med mer mjölk och rör om.
Ris à la Malta
Dessert som vanligen görs på överbliven gröt.
Ingredienser (8 portioner):
- Kall risgrynsgröt (på 2 dl grötris; motsvarande 4 portioner gröt, 8 portioner ris à la Malta)
- 2 dl vispgrädde
- Ev. ½ dl florsocker (kan uteslutas om gröten serveras med saftsås som är söt)
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Vispa grädden med flor- och vaniljsocker.
- Vänd ner grädden i den kalla gröten.
Risgrynspudding – gratinerad risgrynsgröt
Dessert som vanligen görs på överbliven gröt, eller som en ”lyxgröt” liksom ris à la Malta. Kryddorna kan varieras.
Ingredienser (8 portioner):
- 7 dl kall risgrynsgröt
- 1 dl grädde eller mjölk
- 4 ägg
- 2 msk socker (kan uteslutas)
- Valfri smaksättning (välj en eller flera, men det blir gott även utan dessa):
- 2 tsk vaniljsocker (eller motsvarande)
- 1½ dl russin
- Ca 5-10 droppar bittermandelolja (ger mandelsmak)
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- Kryddpeppar, mortlad
- Kanel, mald
- Muskot, riven
- 0,5-0,75 g saffran
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 °C.
- Blanda gröt med grädde, socker och ev. smaksättning. Vispa ner äggen ett i taget.
- Smörj en ugnssäker form med smör. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Kolla med sticka att puddingen är genombakt.
- Låt svalna och servera med saftsås, färska bär, vispad grädde och/eller strösocker.