Gott alternativ till gravad lax. Servera med hovmästarsås, söt senap, dill eller citron och peppar. God till dillstuvad potatis eller i en laxpudding eller paj.
Ingredienser:
- Ca 1 kg rå lax, urbenad (man kan använda mer eller mindre så länge lagen täcker)
- 1/2 dl salt
- 1/2 dl socker
- 1 l vatten
Gör så här:
- Blanda lagen. Låt den stå några minuter så kristallerna löser dig i vattnet.
- Lägg laxen i en plastpåse och fyll på med lagen i påsen.
- Stäng påsen och lägg den i kylskåp i en skål eller annan behållare för att förhindra läckage.
- Rimma i 2-3 dagar. Vänd den en gång om dagen.
- Häll ut lagen och torka av laxen. Låt den gärna ligga ett dygn före servering så att sältan hinner jämna ut sig.
- Skär laxen i tunna skivor, gärna snett så att skivorna kan skäras lite bredare.
- Håller en vecka i kylen.