Rimmad lax

Gott alternativ till gravad lax. Servera med hovmästarsås, söt senap, dill eller citron och peppar. God till dillstuvad potatis eller i en laxpudding eller paj.

Ingredienser:

  • Ca 1 kg rå lax, urbenad (man kan använda mer eller mindre så länge lagen täcker)
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 l vatten

Gör så här:

  1. Blanda lagen. Låt den stå några minuter så kristallerna löser dig i vattnet.
  2. Lägg laxen i en plastpåse och fyll på med lagen i påsen.
  3. Stäng påsen och lägg den i kylskåp i en skål eller annan behållare för att förhindra läckage.
  4. Rimma i 2-3 dagar. Vänd den en gång om dagen.
  5. Häll ut lagen och torka av laxen. Låt den gärna ligga ett dygn före servering så att sältan hinner jämna ut sig.
  6. Skär laxen i tunna skivor, gärna snett så att skivorna kan skäras lite bredare.
  7. Håller en vecka i kylen.