Rårörda lingon

Ingredienser:

  • 5 dl lingon (färska eller färskfrysta)
  • 2,5 dl strösocker
    • Om man använder mindre socker minskar också hållbarheten.

Gör så här:

  1. Rensa lingonen i vattenbad (skräpet flyter). Låt rinna av i ett såll.
  2. Blanda bär med socker i en skål. Rör sakta om tills sockret löst sig (låter inte längre ”grusigt” när man rör om) och bären blivit lätt mosiga.
    • Man kan gärna göra ett uppehåll någon gång och sen komma tillbaka till skålen. Under tiden har då sockret delvis smultit och det blir lättare att röra
  3. Häll upp i väl rengjorda burkar med tättslutande lock. Förvara i kylskåp.
    • Håller 2-3 månader innan smaken ändras, men är inte farlig att äta därefter.
  4. Sylten kan konsumeras direkt, men mår bra av att dra några timmar eller någon dag.