Ingredienser:
- 500 g vitkål, strimlad (fryst eller blancherad)
- Färsk vitkål som inte varit fryst eller blancherats är för hård för de flestas smak. Bättee då att mjuka upp genom att frysa och tina, eller blanchera, innan vitkålen används.
- ½ dl äppelcidervinäger (eller en annan vinäger efter smak, förslagsvis vitvinsvinäger)
- 1 msk oregano, torkad
- 1 msk socker
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- Ev. fint strimlad inlagd paprika
Gör så här:
- Strimla vitkålen (med en vass kökskniv, eller med strimlartillbehör i matberedare).
- Lägg vitkål och övriga ingredienser i en stor skål och blanda med händerna. Krama kålen ordentligt under processen.
- Låt salladen stå i kylskåpet i minst en timme innan servering, så att smakerna blandar sig jämnare i hela salladen.
- Vätskan kan hällas av. Då försvinner också ev. överflödig sälta (då har den redan fyllt sin funktion att ”salta ur” kålen, dvs. dragit ur vätska).