Paj med lax och spenat

Mördegspaj med äggstanning.

Ingredienser:

  • 200 gram färsk bladspenat
  • 200(-300) g kallrökt lax (200 g till fyllningen, utöver det till garnering)
  • 1 gul lök
  • 100 g (ca 2 dl) riven ost, förslagsvis västerbottenost
  • Citron, skivor (till garnering)

Gör så här:

  1. (Gör pajskal och äggstanning enligt grundrecept.)
  2. Finhacka lök och vitlök. Skär kycklingen i små bitar.
  3. Stek lök i fett tills den mjuknar. Häll över i en skål.
  4. Stek spenaten ett par minuter tills den blir mjuk och krympt i storlek. Ta bort stekpannan från plattan.
  5. Strimla laxen och riv västerbottenosten.
  6. Lägg fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt. Varva lax, ost, lök resp. spenat.
  7. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat – grädda annars några minuter till.
  10. Ta ut och låt svalna innan servering. Garnera med citronskivor och kallrökt lax.