Sauce Mornay – ostsås på bechamel med riven ost
https://en.wikipedia.org/wiki/Mornay_sauce
Ostsås i stekpanna
Ostsås som man kan göra när man steker kött/fågel. Stekskyn ger smak till såsen. Detta recept ger en bra grund som kan varieras med olika smaksättningar.
Ingredienser (4 port):
- 4 portioner kött/fågel, t.ex.
- 600-700 g kycklingfiléer, tinade
- 4 st fläskkotletter
- Ev. 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 st gul/röd lök
- 3 dl vispgrädde (ersätt ev. en del av grädden med crème fraiche)
- 1 msk dijonsenap
- 100 g ost, riven (helst smakrik, lagrad ost)
Gör så här:
- Peppra kött-/fågelbitarna och skala och finhacka löken. Avstå gärna från att salta nu då osten också bidrar med sin sälta.
- Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna. Stek löken och bryn köttet/fågeln:
- Kycklingfiléer: ca 3-4 min på båda sidor (hälften så lång tid för minutkycklingfilé) så att de får en gyllenbrun stekyta.
- Fläskkotletter: ca 3-4 min på båda sidor så att de får en gyllenbrun stekyta.
- Tillsätt grädde och dijonsenap. Låt puttra 5-10 min.
- Riv över ost, blanda om och smaka av med salt och peppar.