Klassisk stek som får ligga i en örtlag och dra till sig massor av goda smaker. Serveras kall med kokt potatis, sparris, sockerärter, tomater och örtsås.
Ingredienser:
- 1½ kilo rostbiff, fransyska eller innanlår
- Örtlag:
- 1 liter vatten
- 1 gul lök i klyftor
- 2 krossade vitlöksklyftor
- ½ dl salt
- 1 msk krossade svart- eller hela vitpepparkorn
- 3 msk torkade blandade örtkryddor, t ex timjan, dragon, oregano, körvel
- 1 knippe persilja
- 1 kruka färsk basilika eller timjan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°.
- Örtlag: Koka upp vattnet med lök, vitlök och kryddorna. Låt lagen kallna och blanda i persilja och basilika.
- Lägg köttet i en ugnsform. Sätt i en köttermometer där steken är som tjockast. Tillaga i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 60-65°, 1½-2 tim.
- Lägg den varma steken att kallna i lagen. Täck över väl och ställ kallt 4-5 tim. Låt inte steken ligga längre än 4-5 tim i lagen.
- Ta upp och torka av steken. Vira in i folie och förvara i kylskåp tills den ska skäras upp och serveras om du vill förbereda rätten i god tid.
- Skär upp steken i ca 5 mm tjocka skivor.