Örtsås (örtagårdssås)

Kall sås som passar till både fisk och skaldjur, ljusare kött som kyckling, kalv och fläskfilé, grillade grönsaker och grillost. Passar också bra till kött som serveras kallt, t.ex. örtagårdsstek.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2½ dl gräddfil (eller crème fraiche) + ½-1 dl majonnäs
  • ½ dl hackad dill, färsk eller fryst
  • ½ dl msk hackad krus- eller bladpersilja, färsk eller fryst
  • 2-4 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
    • Alternativ: 1 pressad vitlöksklyfta
  • Ev. 1 tsk pressad citron
  • Ev. 1 krm strösocker
  • Ev. 1 msk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • Ev. peppar

Gör så här:

  1. Skölj och finhacka dill, persilja och gräslök (eller vitlök) samt lägg i en skål.
  2. Blanda i gräddfil/crème fraiche, majonnäs, ev. pressad citron, ev. strösocker, ev. senap och salt.
  3. Smaka av såsen med salt och citron. Lite svart- eller vitpeppar kan man också ha i.
  4. Garnera gärna med lite extra hackad färsk dill, gräslök och persilja.