Moussaka – grekisk auberginegratäng

Moussaka äts i Grekland och dess grannländer, men liknande rätter finns också runt Medelhavet. Det här är en grekisk moussaka som är baserad på aubergine, köttfärs, tomat och potatis.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 auberginer (äggplantor)
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 kokta potatisar (ca 500 g)
  • 1 tsk salt
  • Köttfärssås:
    • 2 finhackade gula lökar
    • 2 finhackade vitlöksklyftor
    • 1 msk olivolja
    • 500 g nötfärs eller lammfärs
    • 2 msk tomatpuré
    • 400 g krossade tomater
    • 2 tsk spiskummin
    • 2 tsk paprikapulver
    • 2 tsk torkad timjan
    • 2 tsk torkad oregano
    • 1-2 tsk chiliflakes
    • Salt och peppar
  • Ostsås:
    • 2 msk smör
    • 2 msk vetemjöl
    • 4 dl mjölk
    • 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
    • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor.
  2. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20-30 min så att vätskan dras ut.
  3. Köttfärssås:
    1. Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg.
    2. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20-30 min.
    3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ostsås:
    1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
    2. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då.
    3. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 170°C.
  6. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2-3 min per sida i olivolja.
  7. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev. mer riven ost.
  8. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

https://receptfavoriter.se/recept/moussaka-grekisk-grataeng-med-aeggplanta-aubergine.html