Morotskaka med olja och rikligt med glasyr för att den ska vara extra saftig. Det är gott att även ha saft från en halv citron i glasyren och finrivet citronskal på kakan.
Ingredienser (40 bitar):
- 6 ägg
- 6 dl strösocker
- 6 dl finrivna morötter
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 4 dl neutral olja
- 6 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 msk malen kanel
- 1 msk malen kardemumma
- 1 tsk salt
- Glasyr:
- 300 g cream cheese
- 75 g rumsvarmt smör
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C. Klä en plåt med kanter, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda morötter och citronsaft. Rör ner morötter och olja i äggblandningen.
- Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt och rör ner.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kallna helt.
- Vispa ihop ingredienserna till glasyren med elvisp och bred ut på kakan. Garnera ev. med apelsinskal.