Mördeg kan användes till att baka många olika småkakor. Nedan finns ett grundrecept på en sats mördeg, följt av kakrecept som utgår ifrån att du har förberett 1 sats mördeg. Om du har gjort en större eller mindre sats behöver alltså kakrecepten justeras lika mycket. Degen kan också varieras genom smaksättningar, t.ex. att 1 tsk vaniljsocker får ersätta lite av strösockret, eller att citronskal från 1 citron tillsätts i degen.
Mördeg kan också användas till t.ex. mazariner, pajskal för söta pajer (dessertpajer) eller matpajer (med annat grundrecept, se separat recept).
Grundrecept till kakor
Ingredienser (ca 40-50 kakor):
- 4 dl (240 g) vetemjöl (deg utan ägg: 4 1/2 dl; 270 g)
- 1 1/2 dl strösocker (deg utan ägg: 1 dl)
- 200 g smör (kylskåpskallt)
- 1 äggula (eller gör degen utan ägg, men gör då ändringar enligt ovan)
Gör så här:
- Blanda mjöl, socker och ev. vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke.
- Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Arbeta den inte för länge, för då kan den bli seg.
- Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.
- Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till valfria kakor. Om degen är för smulig för att hanteras ska du arbeta den mer, ev. kan du tillsätta 1/2-1 tsk vatten och blanda in i degen. Temperatur och gräddningstid skiljer sig till viss del mellan olika kaksorter.
Syltkakor
Ingredienser:
- 2 dl röd sylt, t.ex. hallonsylt
Gör så här:
- Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Hallongrottor
Ingredienser:
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl hallonsylt
- 30 st små bakformar (ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga)
Gör så här:
- Gör degen med bakpulver i.
- Ställ ut bakformarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Rulla små bollar av degen och lägg i bakformarna.
- Gör en grop i varje kaka (t.ex. med den mellersta pekfingerleden böjd) och lägg en tesked sylt i gropen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Ta ut plåten ur ugnen och låt hallongrottorna stå kvar på plåten så att de gräddas lite till på eftervärmen. Gräddas de för länge i ugnen blir de smuliga och torra.
Brysselkex (klassiska)
Ingredienser:
- 1 dl strösocker
- 1 krm röd hushållsfärg
Gör så här:
- Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
- Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg.
- Låt ligga i kyl ca 1 tim.
- Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.
Brysselkex med citron och vallmo
Ingredienser:
- Mördeg med vaniljsocker och citronskal (se ovan)
- 1 dl vallmofrön
Gör så här:
- Om degen är lite smulig så kan du tillsätta citronsaft tills den går ihop.
- Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter.
- Strö ut vallmofröna på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i det.
- Låt ligga i kyl ca 1 tim.
- Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.
Finska pinnar
Ingredienser:
- 1 ägg
- 2 msk hackad sötmandel
- 2 msk pärlsocker
Gör så här:
- Rulla ut degen till fingertjocka längder.
- Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker.
- Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Uppåkrakakor
Ingredienser:
- 1 ägg
- 2 msk hackade pistagenötter
- 2 msk pärlsocker
Gör så här:
- Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter.
- Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Toscarutor på mördegsbotten
Ingredienser:
- 1 sats toscasmet (se recept här)
Gör så här:
- Smörj en ugnspanna ca 25×35 cm eller rund pajform (ca 25 cm diameter) med smör.
- Tryck ut degen i botten på ugnsformen. Tryck några hål med en gaffel.
- Baka mördegen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
- Gör toscasmeten. Häll och fördela över mördegen.
- Grädda i ytterligare 20 minuter eller tills toscasmeten har fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut och låt svalna. Skär ut kakor i önskad storlek som rutor eller rektanglar.