Det här är ett recept där man använder valfria grönsaker, med fördel sånt som ”behöver gå åt” för att de börjar bli för gamla eller som du inte vet vad annars du ska göra med. Vardagssoppa för den ekonomiskt sinnade.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 500 g (ansade) grönsaker, färska eller frysta – t.ex. morötter, blomkål, broccoli, paprika, selleri, andra rotfrukter, gröna ärtor
- En liten del av grönsakerna kan ersättas med ett par deciliter konserverade kikärtor eller linser. Det gör soppan krämigare och höjer proteinhalten.
- Försök att få med grönsaker som ger god buljong.
- 0,5-1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- Fett för stekning
- 8 dl vatten (eller buljong)
- Eller 6 dl vatten/buljong och tillsätt upp till 2 dl grädde/crème fraiche mot slutet.
- Tillsätt inte all vätska från början om du vill undvika att soppan blir för blaskig.
- Ca 1 tsk salt
- Eller avvakta med salt tills ev. buljong/fond tillsatts.
- Peppar
- Ev. andra kryddor/smaksättningar, t.ex. ingefära, chili, sambal oelek, sesamolja, limeblad, citronsaft, vinäger
Gör så här:
- Finhacka lök och hacka vitlök grovt. Stek på låg värme i olja i en gryta medan du ansar och skär grönsakerna i bitar. Soppan ska mixas mot slutet så det behöver inte vara så noggrant. Lägg grönsakerna i grytan allt eftersom de är fixade.
- När alla grönsaker ligger i grytan, tillsätt det mesta av vattnet och/eller eventuell buljong. Låt småkoka under lock på glänt i ca 5 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka.
- Mixa soppan slät, enklast med stavmixer, och krydda den med salt, peppar och eventuellt någon ytterligare krydda om du vill. Tack vare löken, vitlöken och grönsakerna smakar soppan redan en hel del i sig själv.
- Servera soppan med tillbehör som man kan toppa den med, t.ex. kokt pasta, uppstekta rester av kött eller korv, rostade frön eller fetaost, samt gärna med bröd.
Sparris- och purjolökssoppa
Ingredienser (4 portioner):
- 2 burkar konserverad vit sparris, hela eller i bitar
- 1 knippe färsk grön sparris eller 1 burk grön sparris, grovhackas och läggs i efter mixningen
- ½ purjolök, hackad
- 2 klyftor vitlök, hackad
- 1 dl vitt vin
- Salt och peppar
Särskilda anvisningar:
- Tänk på att minska mängden tillsatt vatten/buljong eftersom du använder vitt vin samt spadet från burkarna.
- Serveras med ägg, räkor, stekt sparris eller friterade rotfrukter som tillbehör/garnityr.
Grön ärtsoppa
Ingredienser (4 portioner):
- ½ gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1/4 purjolök
- ½ paprika
- 300 g gröna ärtor (frysta)
- Smaksätt med chili, citron, salt och peppar
Särskilda anvisningar:
- Det är mest praktiskt att dubbla satsen om man ska vara trogen proportionerna i receptet.