Makaronilåda (makaronipudding) är ett gott och billigt vardagsrecept. Receptet kan varieras med olika kött i små tärningar/bitar (t.ex. fläsk, rökt skinka/kassler, korv, bacon eller en blandning av några av dessa) och olika kryddor. En del av köttet kan ersättas med soltorkade tomater. Med rätt ingredienser och smaksättning kan det bli en fin sidorätt på en buffé.
Ingredienser (6 portioner):
- 7 dl (ca 350 g) makaroner (torra, okokta)
- 500 g blandfärs (eller annat kött i ungefär samma mängd)
- 1 gul lök, hackad (eller 10 cm purjolök, hackad)
- Salt och peppar
- Valfri smaksättning:
- Ev. 1-2 vitlöksklyftor, finhackade/rivna/pressade
- Ev. muskot (ca 1 krm)
- Ev. tacokrydda
- Ev. örter
- Ev. 1 tsk soja
- Äggstanning:
- 4 ägg
- 6 dl mjölk
- Minst 2 dl riven ost
- Ev. ströbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men koka den 1 minut kortare. Skölj sedan med kallt vatten så de inte klibbar ihop.
- Skala och hacka löken. Stek löken i en bit smör på ganska låg värme så att den blir mjuk och glansig.
- Tillsätt färsen i stekpannan och krydda med salt och peppar och valfria andra kryddor. Stek färsen tills all vätska har försvunnit och färsen blir brynt. Smaka gärna av färsen.
- Om annat kött används är vanligen det viktigaste i det här steget att det bryns. Korv har ofta tillsatta kryddor så man får tänka till så att man inte t.ex. översaltar eller gör rätten för het.
- Vispa upp äggen. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Krydda med salt och peppar.
- Häll makaronerna i en stor ugnsform, ca 20 x 30 cm. Blanda ner färsen och rör runt. Häll över äggstanningen och strö osten och ev. ströbröd överst. Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Ta ut och låt makaronilådan sätta sig i ca 10 minuter innan den serveras.