Är god som den är till skaldjur, hamburgare, ägghalvor, dippsås mm. Är också grund till salladsdressingar och kalla såser, t.ex. remouladsås, tartarsås, bearnaisemajonnäs.
Ingredienser (för 3 dl majonnäs):
- 2 äggulor (mest traditionellt) eller 1 helt ägg
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk vitvinsvinäger (eller annan vinäger) eller citronsaft
- 1 krm salt
- 2,5 dl neutral matolja
Gör så här:
- Se till att alla ingredienser har samma temperatur, gärna rumstemperatur.
- Knäck i ägget i en mixerkanna med höga smala kanter. Tillsätt senap, salt och vinäger. Häll sist ner oljan.
- Ställ ner stavmixern i botten på kannan och börja mixa. När du ser att majonnäsen börjar gå ihop i botten efter några sekunder kan du röra stavmixern försiktigt uppåt.
- Fortsätt röra mixern uppåt tills allt är blandat och på bara några sekunder har du en krämig och god majonnäs färdig.
- Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller lite vinäger.