En matig smörgås som passar särskilt bra på våren och sommaren. Den kan ätas som fika, lunch eller förrätt. Självklart kan man göra massor av variationer på samma tema, men det här receptet ger en bra grund.
Ingredienser (4 portioner; ger 2 brödskivor per person, men till fika och förrätt kan hälften räcka):
- 8 skivor formbröd, gärna surdeg eller något mörkare
- Bordssmör
- 4-8 st sallatsblad
- 6 st ägg
- 600 g gravad eller kallrökt lax, skivad
- Salt
- Svartpeppar
- ½ dl majonnäs
- ½ rödlök, finhackad
- Dill, färsk
- Citron
Gör så här:
- Koka äggen hårdkokta. Skala och skiva dem.
- Finhacka rödlöken.
- Ta 2 st bröd per person. Rosta ev. bröden. Bred smör på brödskivorna.
- Fördela salladen på smörgåsarna.
- Lägg på de skivade äggen, 1½ ägg per person.
- Salta och peppra lite samt klicka ut önskad mängd majonnäs.
- Lägg på laxen.
- Här finns en chans att verkligen pynta smörgåsarna beroende på hur snyggt laxen läggs på, t.ex. kan man rulla den.
- Det är en smaksak hur stora skivor lax man vill lägga på smöråsarna. Jag rekommenderar att laxen skivas i lite mindre skivor så att det blir lättare att tugga i sig en munsbit utan att en jätteskiva lax ”dras med i farten”.
- Toppa med rödlök och färsk dill.
- Servera med citronklyftor som man kan pressa över.