Som en potatisgratäng med rimmad eller gravad lax. Passar både till vardag och till fest. Servera med förslagsvis gröna ärtor och smält eller skirat smör.
Ingredienser:
- 300-400 g rimmad eller gravad lax i skivor
- 900 g potatis, kokt och skivad
- 1 gul lök, tunt skivad
- 1 knippe dill, hackad (ca 2-4 msk hackad dill)
- 2 1/2 dl mjölk eller grädde (förslagsvis hälften av varje)
- 2 ägg
- Smör
- Peppar
- Salt
Gör så här:
- Koka potatisen och låt den svalna något.
- Dela löken i två halvor och skär den i tunna skivor. Skär potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Smöra en form och täck botten med potatis.
- Lägg ett lager lax över potatisen, därefter lök och hackad dill samt ett par tag med pepparkvarnen.
- Fortsätt att varva på detta vis ytterligare en gång och avsluta med potatis ovanpå allt. Överlappa gärna skivorna något eftersom de krymper under gräddningen.
- Vispa ägg med mjölk/grädde och lite salt. Häll blandningen i formen.
- Sprid ut smörklickar ovanpå allt. Man kan också strö över ytterligare dill för smak och garnering. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 45-50 minuter.
Laxpuddingen precis före gräddning.