Lapskojs är en traditionell rätt som finns i olika varianter i hela norra Europa. I princip kokt salt kött i småbitar som blandas med potatismos. Klassiska tillbehör är rödbetor, senap och stekt ägg.
Ingredienser (4 portioner):
- 400 g kokt rimmad oxbringa (se recept här)
- Oxbringan kan bytas ut mot kokt rimmad fläsklägg, men det är då mer tidskrävande att putsa fläskköttet som måste vara mycket rent från senor osv.
- 3 kvistar bladpersilja
- 5 vitpepparkorn
- 5 kryddpepparkorn
- 3 lagerblad
- 750 g potatis (helst mjölig)
- 1 gul lök
- 50 g smör
- Tillbehör och garnering:
- Ägg, varsitt stekt
- Inlagda rödbetor
- Inlagd gurka
- Senap
- Färsk persilja, hackad
Gör så här:
- Koka köttet enligt separat recept och behåll buljongen. Skiva köttet ca 5-10 cm tjockt, och dela sen ca 2 cm breda bitar. Sila buljongen. Koka köttbitarna i buljongen tills de riktigt faller isär. Då silas buljongen igen så att kött och buljong separeras. Ställ köttet åt sidan. Buljongen ska användas till moset.
- Lägg persilja, pepparkorn och lagerblad i en kryddpåse.
- Skala potatis och lök. Koka potatis och lök mjuka tillsammans med kryddpåsen i vatten, ca 25 min.
- Plocka upp kryddpåsen och häll av spadet, spar det att späda moset med.
- Mosa potatis och lök. Vänd ner kött och smör. Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
- Stek ägg i smör. Servera lapskojs med ägg, gurka, rödbetor, senap. Garnera med persilja.