Här beskrivs en metod för att tillaga saftiga kycklingbröstfiléer i ugn. I metoden använder man en marinad (se recept här) som kan anpassas efter smak och efter den rätt man ska ha kycklingen till.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°C över- och undervärme (temperaturen sänks senare).
- Blanda ihop marinaden. Smaka av och sen ställ den åt sidan.
- Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp fett i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.
- Lägg filéerna i en ugnsform. Häll marinaden över filéerna och ställ genast formen mitt i ugnen. Sänk värmen till 200°C.
- Gör allt så snabbt som möjligt – målet är att kycklingen ska svalna så lite som möjligt mellan stekpanna och ugn.
- Anledningen till den högre temperaturen innan är att ugnen ska vara riktigt het när kycklingen ställs in (värme förloras ju när ugnsluckan öppnas).
- Ta ut kycklingen från ugnen efter 15-17 minuter (innertemperatur 66C; tiden varierar beroende på hur tjocka filéerna är). Täck genast med folie.
- Låt kycklingen vila i 15 minuter under folien (ska nå innertemperatur 72C). Servera hela filéer eller skär dem i skivor. Häll gärna över skyn från ugnsformen. Gott såväl varmt som kallt.