Används vanligen som topping på sallad eller soppa.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 4 skivor ljust torrt bröd, tärnat
- Olivolja (kan uteslutas)
- Vissa förespråkar att krutongerna tillagas utan olja, särskilt om de ska användas i soppa.
- Ev. peppar, vitlök, örter etc.
- Salt
Gör så här:
- Skär bort brödkanterna och skär brödet i mindre bitar, förslagsvis tärningar.
- Ugn eller spis:
- Alternativ i ugn:
- Sätt ugnen på 180C vanlig ugn.
- Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olivoljan. Blanda runt med händerna och strö över lite salt.
- Rosta i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt ev. andra kryddor i slutet av stektiden.
- Alternativ på spis:
- Hetta upp olivolja i en stekpanna.
- Stek brödbitarna i olivoljan i ca 5 minuter eller tills de får lite färg och blir frasiga.
- Salta. Tillsätt ev. andra kryddor mot slutet av stektiden så att de får steka med ett par minuter.
- Alternativ i ugn:
- Låt svalna innan servering. Förvaras torrt.