Köttsoppa

Det här är traditionell svensk husmanskost, kött med ben som ger en fantastisk buljong med mycket umamismak. För extra mättnad kan du servera gammaldags klimp i soppan. Ett annat bra tillbehör är knäckebröd med smör och ost.

Ingredienser (8-10 portioner):

  • 2 kg högrev med ben
  • 1 ¾ liter vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök, klyftor
  • 2 morötter, i slantar
  • 50 g kålrot, tärnad
  • 20 g rotselleri, tärnad
  • 1 palsternacka, tärnad
  • 1 purjolök, strimlad
  • 2 potatisar, tärnade
  • Salt
  • Ev. klimp (se recept här)

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet, lägg i köttet och koka upp. Skumma noga med hålslev.
  2. Lägg ner lagerblad och lök och salta.
  3. Lägg på lock, koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme.
  4. (Gör ev. klimp till soppan enligt separat recept)
  5. Ta upp kött, lök och lagerblad med hålsleven.
  6. Sila buljongen och plocka köttet från benet. Skär köttet i tärningar.
  7. Häll buljongen i en soppgryta och lägg ner morot, kålrot, rotselleri och palsternacka i buljongen.
  8. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 15 minuter.
  9. Lägg i purjon och koka ytterligare 5 minuter.
  10. Lägg till sist köttet i soppan och låt det bli varmt.
  11. Strö persilja över soppan före servering. Servera klimp och knäckebröd med smör och ost.