Köttfärssås och ragù alla bolognese (flera varianter)

Enkel köttfärssås till vardags

Ingredienser (8 portioner):

  • 800-900 g nötfärs
  • 2 paket (à 400 g) krossade tomater
  • 1/2-1 dl tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 gula lökar, hackade
  • Salt och svartpeppar
  • (Chilipeppar)

Tillagning:

  1. Förbered vitlök, lök och ev. andra kryddor.
  2. Bryn lök och vitlök med köttfärsen och lägg över i en kastrull.
  3. Tillsätt alla de övriga ingredienserna i kastrullen.
  4. Låt småkoka i 10-15 minuter eller mer
  5. Smaka av och krydda efter behag.

Ragù alla bolognese – en mer autentisk ”bolognese”

Ett mer tidskrävande recept då en äkta bolognese är ett riktigt långkok. Här lönar det sig att använda högklassiga råvaror. Ingredienserna ger såsen en fantastisk smak utan något behov av örtkryddor. Totalt bör såsen koka i upp till 4-5 timmar och detta kommer att göra köttet mörare.

Ingredienser (10-12 portioner):

  • 3 st morötter (225-300 g), finhackade
  • 3 st stjälkar selleri (ca 150 g), finhackade
  • 1-2 st gula lökar (ca 200 g), finhackade
  • 500 g fläskfärs
  • 300 g nötfärs
  • 200 g kalvfärs
  • Ca 150 g kycklinglever, mycket fint hackad eller puréad (kan uteslutas)
  • 1 l passerade tomater (passata)
  • 400 g tomater, hela och skalade
  • 150 g tomatpuré
  • Ca 2 msk olivolja
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl helmjölk
  • Salt och peppar
  • ½-1 l vatten (kokhett)

Gör så här:

  1. Förbered grönsakerna. Lättast är att köra grönsakerna till soffriton i matberederare. Börja med löken och blanda den inte med de andra grönsakerna.
  2. Välj en stor gryta och hetta upp olivolja på botten på medelhög värme.
  3. Stek löken. När löken börjar se glansig och gyllene ut, tillsätt morötter, selleri och rör sedan om och låt koka i 4-5 minuter.
  4. Tillsätt hälften av vinet och låt puttra på låg värme i några minuter eller tills vinet har avdunstat.
  5. Tillsätt färsen och bryt ner den med en träslev och/eller gaffel. Krydda med endast salt och peppar. Blanda då och då. Låt färsen bli genomstekt och lite brynt. Blanda sedan ned kycklingleverpurén.
  6. När vattnet har avdunstat – och innan bottensatsen har blivit bränd – blanda i det andra halva glaset rödvin.
  7. Efter att ha låtit vinet avdunsta igen blanda ner passerade tomater och tomatpuré. Krossa de hela och skalade tomaterna med gaffel i en skål innan även de blandas ner.
    Sjud såsen 1,5 timme utan lock. Blanda då och då och skrapa i botten då för att undvika att såsen blir bränd.
  8. Tillsätt 1 liter kokhett vatten i grytan och rör om. Smaka av med salt. Sjud ytterligare en timme eller så. Tillsätt mer vatten vid behov – tricket är att bara tillsätta vatten när såsen ser torr ut.
  9. (När såsen är ca en halvtimme från att vara klar, koka upp vatten till pastan.)
  10. När såsen har kokat i upp till 5 timmar, ta bort den från värmen och låt vila.
  11. Tillsätt sedan en kopp helmjölk till din sås och rör om. Sätt tillbaka grytan på spisen i 5 minuter inför servering.
    • Pasta bolognese (4 portioner): Använd hellre bred, lång pasta eller annan pasta som kan fånga upp såsen, vilket spaghetti faktiskt inte gör särskilt bra. Italienarna brukar lägga ett par slevar av såsen i en stekpanna, den al dente-kokta pastan över den, häller över 1-2 dl pastavatten och sedan ytterligare ett par slevar sås. Stekpannan ställs på spisen. Allt får puttra lite under omrörning tills såsen täcker pastan.