Köttfärssoppa

Vilka grönsaker man använder är ganska flexibelt. Tänka bara på att de ska bidra till en god buljong, så man behöver ha åtminstone lök, morot och selleri. Var försiktig med broccoli och vissa andra grönsaker som ger beska.

Ingredienser (6-8 portioner):

  • 500 g nötfärs
  • Olja/smör (till stekning)
  • 2 gula lökar, grovt hackad
  • 2 morötter, i slantar
  • 4 st fasta potatisar, tärnad
  • 50 g kålrot, tärnad
  • 40 g rotselleri, tärnad
  • 1 palsternacka, tärnad
  • 10 cm purjolök, strimlad
  • 200 g vitkål, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter kalvbuljong
  • 3 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • Några kvistar färsk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Förbered grönsakerna.
  2. Bryn köttet i soppgrytan. Gör plats för tomatpuré på botten och fräs den lite också och rör om.
  3. Lägg grönsakerna i grytan och blanda.
  4. Salta och peppra. Lägg i lagerblad och andra kryddor. Häll över buljongen.
  5. Koka 25 minuter. Späd med några dl vatten vid behov. Smaka av.
  6. Servera med gräddfil och bröd.