Lättlagad vardagsmat som smakar lyxigt. En tillyxad variant kan också serveras som bjudmat. Serveras med kokt potatis, gräddsås och gelé.
Köttfärslimpa (med varianter)
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 500 g blandfärs
- ½ dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- Ev. örter, t.ex. ½-1 msk färsk eller ½-1 tsk torkad oregano, timjan, mejram, rosmarin eller salvia.
- Fylld köttfärslimpa:
- Fyll limpan med t.ex. ost, örtkryddor, grillad paprika, soltorkade tomater.
- Baconlindad köttfärslimpa:
- 1-2 paket bacon à 140 g
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka potatisen.
- Blanda ströbröd, mjölk, ägg, senap, salt och peppar (och ev. timjan). Låt svälla 10 minuter.
- Blanda färsen med ströbrödsblandningen.
- Forma färsen till en limpa i en ugnssäker form.
- Fylld köttfärslimpa: Platta ut köttfärsen till en avlång platta på smörpapper/bakplåtspapper och lägg på fyllningen. Rulla ihop till en köttfärslimpa från långsidan.
- Baconlindad köttfärslimpa: Vira baconskivor runt den. Har du för lite bacon för att vira runt limpan kan skivorna skäras på halva längden och istället läggas som ett täcke över limpan.
- Sätt in formen mitt i ugnen tills limpans innertemperatur är 68-72°C, ca 40 minuter.