Grundrecept (med blandfärs, nötfärs/kalvfärs, lammfärs, älgfärs, vildsvinsfärs eller fläskfärs)
Grundrecept till både köttbullar och pannbiffar. Båda serveras klassiskt med kokt potatis. Till båda (men särskilt till pannbiff) är stekt lök (stek gul +/- röd lök i rikligt med smör), löksås (se recept här) eller gräddsås högt uppskattade tillbehör.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 400 g blandfärs
- Blandfärsen kan bytas mot annan köttfärs, men tänk på fetthalten.
- Tillsätt gärna lite grädde (eller en mindre andel fläskfärs) i nötfärs/kalvfärs, älgfärs, vildsvinsfärs eller lammfärs för att kompensera för den lägre fetthalten.
- I andra hand kan man byta färsen mot ren fläskfärs, men då blir karaktären betydligt annorlunda tack vare den högre fetthalten. Då är det extra välkommet med lite fräsch syra från citron och örter.
- 4 msk ströbröd eller 3/4 dl havregryn
- 1½ dl mjölk eller vatten
- 1 ägg
- Ca 2 msk finhackad och ev. fräst lök
- 1-1½ tsk salt
- 1-1½ krm peppar
- Ev. 1 klyfta vitlök, pressad
- Ev. 1 dl vispgrädde (till viltfärs och annan mager köttfärs)
- Ev. skal av 1 citron (till fläskfärs och annan fet köttfärs)
- Ev. örter, t.ex. 2 msk färsk eller 2 tsk torkad oregano, timjan eller mejram. Till fläskfärs och lammfärs passar även rosmarin eller salvia.
Gör så här:
- Blanda ströbröd eller havregryn och mjölk eller vatten. Låt det svälla 10 min.
- Lägg i färs och salt och blanda väl.
- Rör ner ägg, peppar, ev. örter och lök. Allt ska vara väl blandat, men arbetas färsen för mycket blir den seg.
- Forma färsen med händerna till antingen köttbullar eller pannbiffar.
- Stek köttbullarna/pannbiffarna på medelvärme.
- Om du vill förbereda köttbullar långt i förväg kan de ugnsstekas (200°C, 10-15 min) och sedan frysas in. När de sedan ska ätas så behöver de bara stekas i stekpannan för att få en fin stekyta och värmas upp igen.
Frikadeller (med nötfärs/kalvfärs, lammfärs, älgfärs eller vildsvinsfärs)
Frikadeller är köttbullar som kokas i sås eller soppa istället för att stekas. Alla smakerna från frikadellerna stannar kvar i såsen vilket gör den riktigt mustig. Lägg frikadellerna i såsen (t.ex. tomatsås; se recept här) eller soppan (t.ex. kålsoppa, se recept här) och låt sjuda ca 10 min tills de är genomkokta.
Gör samma smet som till vanliga köttbullar, med ett fåtal skillnader:
- Använd i första hand nötfärs/kalvfärs eller viltfärs, dvs. mager färs då man ju inte behöver fläskfärsens/blandfärsens eller lammfärsen saftighet eftersom frikadellerna ska kokas. Man behöver därmed inte heller tillsätta varken grädde eller ströbröd och mjölk/vatten, men man kan göra det om man vill. Smaksättningen kan varieras en hel del beroende på vilken rätt frikadellerna ska ingå i.
- Förslag på frikadeller till tomatsås (blanda alla ingredienser och forma till små bollar):
- 400 g mager köttfärs, alternativt lammfärs eller blandfärs
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar och/eller grönpeppar
- 2 msk finhackade örter
- Förslag på frikadeller till soppa med klar buljong (blanda alla ingredienser och forma till små bollar):
- 400 g mager köttfärs, helst inte blandfärs eller lammfärs
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Ev. 1 krm riven muskot