Ingredienser (för en paj, ca 24 cm i diameter):
- Pajskal (söt mördeg, se recept här)
- Nötkola:
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
- ½ tsk salt
- 2-2 ½ dl (ca 150 g) skållade och rostade nötter, förslagsvis till största delen hasselnötter eller mandel och mindre andelar av andra nötter
Gör så här:
- Gör ett pajskal enligt separat recept.
- Blanda alla ingredienser till kolan utom nötterna i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 122°C ca 20-30 minuter, rör då och då.
- Ta från värmen och rör ner nötterna.
- Häll nötkolan i pajskalet. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 3 timmar.
- Ta fram pajen ca 30 minuter före servering. Servera pajen med vispad grädde.