De godaste kolasnittarna (sirapskakor, kolakakor) är sega. Med några extra ingredienser får man ingefärssnittar med ”vuxnare” smaker, eller saffranssnittar som passar till jul.
Kolasnittar
Ingredienser (ca 30 st kakor):
- 175 gram rumstempererat smör
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 4 msk sirap
- 2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda smör, sirap och socker i en skål.
- Blanda ner bakpulver och mjöl. Knåda ihop till en deg.
- Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Tänk på att de riskerar att bli torra och spröda med längre gräddning.
- Ta ut och skär längderna direkt i sneda kakor på plåten. Låt svalna.
Ingefärssnittar
Bakas som kolasnittar men med några få skillnader.
Ingredienser (utöver grundreceptet för kolakakor):
- 1 tsk vaniljsocker
- 4-5 tsk mald ingefära
- Hackad mandel
Gör så här (tillägg till grundreceptet för kolakakor)
- Hacka mandlarna i mindre bitar.
- Vaniljsocker och ingefära blandas tillsammans med smör, sirap och socker.
- Strö hackad mandel över de utplattade längderna. Tryck till lite lätt så bitarna fastnar i degen.
Saffranssnittar
Bakas som kolasnittar men med några få skillnader.
Ingredienser (utöver grundreceptet för kolakakor):
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 gram saffran
- (Pärlsocker – valfritt)
Gör så här (tillägg till grundreceptet för kolakakor)
- Vaniljsocker och saffran blandas tillsammans med smör, sirap och socker.
- Strö ev. pärlsocker över de utplattade längderna. Tryck till lite lätt så bitarna fastnar i degen.