Kokta och stuvade grönsaker

Här beskrivs såväl kokta grönsaker utan stuvning som kokta grönsaker som stuvas i béchamelsås.

Ingredienser:

  • 500 g grönsaker; förslag:
    • 2 dl vitkål, strimlad
    • 4 morötter, skalade och slantade
    • 8 blomkålsbuketter
    • 2 dl bladspenat
  • För kokta grönsaker även:
    • 50 g smör
    • Salt
    • Peppar
  • För stuvade grönsaker även:
    • 1 sats béchamelsås.

Gör så här:

  1. Förbered vitkål, morötter och blomkål för kokning.
  2. Börja koka upp vatten i en kastrull. Salta vattnet lätt och använd bara tillräckligt mycket vatten så att det täcker.
  3. Koka vitkålen ca 10 minuter, lägg i morötter och blomkålsbuketter efter halva tiden (de ska koka 5 minuter). Häll av vattnet.
  4. För stuvade grönsaker: Gör en sats béchamelsås (ca 5 dl).
  5. Skölj och grovhacka färsk spenat, alternativt använd fryst spenat som kan användas direkt. Blanchera spenaten i kokande vatten i en kastrull. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag.
  6. För kokta grönsaker:
    • Blanda grönsakerna samt tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
  7. För stuvade grönsaker:
    • Vänd ner förberedda grönsaker i den fortfarande varma såsen och smaka av med salt och peppar.