Här beskrivs såväl kokta grönsaker utan stuvning som kokta grönsaker som stuvas i béchamelsås.
Ingredienser:
- 500 g grönsaker; förslag:
- 2 dl vitkål, strimlad
- 4 morötter, skalade och slantade
- 8 blomkålsbuketter
- 2 dl bladspenat
- För kokta grönsaker även:
- 50 g smör
- Salt
- Peppar
- För stuvade grönsaker även:
- 1 sats béchamelsås.
Gör så här:
- Förbered vitkål, morötter och blomkål för kokning.
- Börja koka upp vatten i en kastrull. Salta vattnet lätt och använd bara tillräckligt mycket vatten så att det täcker.
- Koka vitkålen ca 10 minuter, lägg i morötter och blomkålsbuketter efter halva tiden (de ska koka 5 minuter). Häll av vattnet.
- För stuvade grönsaker: Gör en sats béchamelsås (ca 5 dl).
- Skölj och grovhacka färsk spenat, alternativt använd fryst spenat som kan användas direkt. Blanchera spenaten i kokande vatten i en kastrull. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag.
- För kokta grönsaker:
- Blanda grönsakerna samt tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
- För stuvade grönsaker:
- Vänd ner förberedda grönsaker i den fortfarande varma såsen och smaka av med salt och peppar.