En vanlig bas för grönsaksbuljong är lök, selleri, morötter och vitlök. Komplett ingredienslista för en grönsaksbuljong med denna bas:
- 1 purjolök, i stora bitar (kan substitueras med 2 gula lökar)
- 2 medelstora morötter, skalade och i stora bitar
- 6 vitlöksklyftor, skalade
- 3 stjälkar selleri, i stora bitar
- 1 dl persilja (kan uteslutas)
- 1 lagerblad
- 5 timjankvistar
- (½-1 tsk salt)
Förslag på andra ingredienser (t.ex. gör grönsaksbuljong på rester/spill):
- Spill av grönsaker från annan matlagning kan användas antingen som de enda ingående grönsakerna eller som en del av dem (se förslag ovan).
- Torkade eller färska kryddor som har använts men där mer smak misstänks finnas kvar.
- Sönderdelade och små lagerblad (som vid konventionell användning ju skulle vara suboptimala då de är svåra att ”fiska upp” igen).
- OBS! Det är viktigt att kontrollera att ingredienserna är lämpliga till buljongkokning – se tabell nedan! Framförallt riskerar vissa ingredienser att göra buljongen besk. Man undviker även stärkelserika grönsaker.
Grönsak | Användning | Kommentar |
Sparris | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Basilika | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Lagerblad | Går bra i liten mängd | 1-2 lagerblad per liter vatten är en lagom mängd. Det är lämpligt att använda t.ex. brutna lagerblad så att dessa kommer till användning. |
Gröna bladgrönsaker | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. Undvik grönsaker i Brassica-familjen och andra beska bladgrönsaker. Eftersom de snabbt bryts ner är det lämpligt att lägga i dem mot slutet av koktiden. |
Rödbeta | Använd | Färgar buljongen mycket mörk vilket kan vara olämpligt för t.ex. vissa soppor. Undvik betskalen |
Paprika | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. Undvik kärnorna. |
Alla grönsaker i Brassica-familjen | Undvik | I familjen ingår t.ex. broccoli, huvudkål (t.ex. vitkål), bladkål (t.ex. grönkål), kålrabbi, kålrot, rovor (t.ex. åkerkål, majrova, kinakål, pak choi och även rybs som är oljeväxt) |
Morötter | Använd | Fruktköttet är utmärkt för buljong, men undvik bladen. |
Selleri | Använd | Stjälkarna och de spädare inre bladen kan användas. De yttre bladen ska undvikas pga. beska. |
Rotselleri | Använd | |
Mangold | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Gräslök | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Koriander | Undvik | För stark för buljong. Kan på sin höjd användas i mycket liten mängd. |
Majs | Undvik | Tillför mycket lite smak och gör buljongen grumlig. |
Gurka | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Dill | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Aubergine | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Vitlök, vitlöksskal | Använd | |
Haricots verts | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/5 av ingredienserna. |
Jordärtskocka | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/5 av ingredienserna. |
Purjolök | Använd | |
Sallat | Går bra i liten mängd | |
Mejram | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Svamp | Använd | |
Okra | Går bra i liten mängd | |
Lök | Använd | Både köttet och skalen kan användas. Skalen ger buljongen en fin gulaktig färg, men för mycket skal gör buljongen mörk. |
Oregano | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Persilja | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Palsternacka | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Ärtor | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. Ärtor och ärtskidor kan användas. |
Chili | Undvik | |
Potatisskal | Undvik | |
Pumpa | Undvik | Har för hög stärkelsehalt och bör undvikas. |
Rädisa | Undvik | |
Rosmarin | Undvik | Vissa upplever att den gör buljongen besk så den bör användas med försiktighet. |
Salladslök | Använd | |
Schalottenlök | Använd | |
Spenat | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/6 av ingredienserna. |
Squash (zucchini) | Går bra i liten mängd | Skalen passar utmärkt till buljong, men fruktköttet har för hög stärkelsehalt och bör undvikas. Bör inte utgöra >1/8 av ingredienserna. |
Sötpotatis | Undvik | Tillför mycket lite smak och kan ha för hög stärkelsehalt. |
Timjan | Går bra i liten mängd | Bör inte utgöra >1/10 av ingredienserna. |
Tomater | Använd | Undvik att ta med för många kärnor då de kan ge en besk smak. |
Gör så här:
- Grönsakerna och rotfrukterna behöver inte vara finhackade men bör åtminstone vara skurna i stora bitar för att underlätta att smakerna kommer ut i buljongen. Ju mindre bitarna är, desto snabbare blir de klara.
- Lägg grönsakerna i en stor kastrull eller gryta. Välj en kastrull med utrymme för både ingredienserna och vattnet.
- Rekommenderas: lägg gröna bladgrönsaker åt sidan och tillsätt dem först mot slutet av koktiden.
- Valfritt: Tillsätt en liten skvätt olja i en gryta, ned med ingredienserna och fräs allt i ca 5 minuter utan att det får färg under omrörning för att frigöra smak.
- Tillsätt vatten så att det (nästan) helt täcker grönsakerna. Det räcker om du gör fond. Tillsätt däremot ytterligare lika mycket vatten om du gör buljong. Alltså, om 1 liter vatten nästan helt täckte grönsakerna, tillsätt ytterligare 1 liter vatten.
- Tänk på att ingredienserna innehåller mycket vatten så att man lätt överskattar hur mycket vatten som behövs, vilket ger en svagare smak på buljongen.
- Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar, timjan och dragon.
- Koka upp och låt sedan grönsaksbuljongen sjuda i 30(-45) minuter (upp till maximalt dubbelt så länge om du behöver lägga till ingredienser) utan lock. Sjuder den längre så riskerar buljongen att bli besk och dessutom är grönsakerna då så mjuka och sönderkokta att de snarare tar upp buljongen än tillför smak till den. Låt stå och dra ytterligare 30 minuter med lock.
- Sila av buljongen i en finmaskig sil, silduk eller kaffefilter. Mosa och krama ur det sista ur de kokta grönsakerna. Spara buljongen och släng grönsakerna.
- Om det är fina delar av grönsaker och rotfrukter som har används kan de kokta grönsakerna användas till att smaksätta soppa, potatismos eller grytor men plocka då bort ev. kvistar och t.ex. lagerblad.
- Buljongen smakas av med salt om den serveras som den är. Annars kan man antingen salta den, eller säkrare vänta med att salta och istället smaka av det du använder buljongen till med salt.
- Låt buljongen svalna och spara den i kylen. Håller 2-3 dagar. Eller frys den i lagom stora burkar ex. 1/4 – 1/2 – 1 liters burkar att ta fram vid behov. Man kan också koka ner och koncentrera grönsaksfonden ännu mer om man vill – lägg då tillbaka i grytan och låt koka ner och reducera till önskad koncentration.