Ingredienser:
- Potatis
- Salt
- Basilika och/eller andra kryddor
- Smör eller olja till form
Tillagning:
- Smörj en långpanna (eller stor ugnsform om du gör få portioner) med smör/olja.
- Skala eller borsta av potatisen. Sköljd och ganska ren potatis kan man nöja sig att ta bort fula delar från med en kniv.
- Skär potatisen i klyftor.
- Valfritt (rekommenderas): Koka den skurna potatisen i 3-4 minuter. Torka av potatisen noga.
- Det här steget tar bort mycket av stärkelsen från potatisen så att den inte lika lätt bränner fast i plåten.
- Lägg potatisklyftorna i långpannan/formen och salta.
- Grädda näst högst upp i ugnen 225°C i 30 minuter (25 minuter om de har förkokts), gärna med grillfunktion de sista 10 minuterna.
Tips:
- Tillsätt ev. kryddor mot slutet (riskerar annars att bli brända).
- Det är bra om man någon gång tar ut formen och rör runt i plåten så att man vänder på potatisklyftorna.
- Ett alternativ är att vända potatisklyftorna i olja med färska örtkryddor innan de läggs på plåten. Oljan skyddar örterna från att bli brända.